edit data melalui form
30 replies [Last post]
slumber ajer
User offline. Last seen 2 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 03/02/2010
Points: 47

salam all.

masalah saya ni mcm nih...

saya dah creat satu form form.php
ok. kat form tu ader butang simpan dan reset.
saya nak tambah satu butang (edit) mcm mana kod dia? plis... bila edit terus ke database menggantikan data lama. pliss

Internet Marketeer
thephenom's picture
User offline. Last seen 45 weeks 2 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 123

sebenarnya, dalam borang (form), konsep add (data baru) dan edit (data sedia ada).. sama je

bezanya jika add, borang kosong

jika edit, data dah ada...

camna nak 'ada'kan data tu ?

senang je... setiap field (textbox, textarea) kan ada 'value'... maka isikan value tersebut dengan data

slumber ajer
User offline. Last seen 2 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 03/02/2010
Points: 47

tak paham la... mcm mana yer?

ni contoh koding aku...

tolong ejaskan yerr..

<table width="300" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="1">
<tr>
<td><form name="form1" method="post" action="proses.php">
<table width="100%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="3">
<tr>
<td colspan="3"><strong>Insert Data Into mySQL Database </strong></td>
</tr>
<tr>
<td width="71">Nama</td>
<td width="6">:</td>
<td width="301"><input name="name" type="text" id="name"></td>
</tr>
<tr>
<td>No Kad Pengenalan</td>
<td>:</td>
<td><input name="nokp" type="text" id="nokp"></td>
</tr>
<tr>
<td>Email</td>
<td>:</td>
<td><input name="email" type="text" id="email"></td>
</tr>
<tr>
<td colspan="3" align="center"><input type="submit" name="Submit" value="Submit"></td>
</tr>
</table>
</form>
</td>
</tr>
</table>
Internet Marketeer
thephenom's picture
User offline. Last seen 45 weeks 2 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 123

tidak faham ?

ok... mcm ni lah

cuba lihat kod anda yang ini :

<td width="71">Nama</td>
<td width="6">:</td>
<td width="301"><input name="name" type="text" id="name"></td>

cuma masukkan value="Kristen Stewart" dalam tag input... seperti ini :

<td width="71">Nama</td>
<td width="6">:</td>
<td width="301"><input name="name" type="text" id="name" value="Kristen Stewart"></td>

apa yang berlaku ?

slumber ajer
User offline. Last seen 2 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 03/02/2010
Points: 47

thephenom wrote:

tidak faham ?

ok... mcm ni lah

cuba lihat kod anda yang ini :

<td width="71">Nama</td>
<td width="6">:</td>
<td width="301"><input name="name" type="text" id="name"></td>

cuma masukkan value="Kristen Stewart" dalam tag input... seperti ini :

<td width="71">Nama</td>
<td width="6">:</td>
<td width="301"><input name="name" type="text" id="name" value="Kristen Stewart"></td>

apa yang berlaku ?

dia hanya paparkan nama yang telah kita setkan pada kod.

edit yang saya bgtau, kiranya bila di search nama pengguna.
dia keluar data segala maklumat. so semua data yang keluar boleh di edit sekali ngan database berubah. lebih kurang mcm kita edit akaun kita kat forum nih...

Internet Marketeer
thephenom's picture
User offline. Last seen 45 weeks 2 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 123

firdausphp wrote:

dia hanya paparkan nama yang telah kita setkan pada kod.

memang la....

kalau tak dipaparkan camna anda nak edit ?

buat satu form berasingan tapi sebijik mcm tambah data baru (takyah gabungkan... pening kepala nanti)

bezanya, kalau data baru, lepas klik submit, data disimpan guna sql ="INSERT.....", kan ?

kalau nak simpan data sedia ada (edit), gunakan "UPDATE...."

bye-bye... kami dah dapat kerja
jobless's picture
User offline. Last seen 4 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 12/12/2009
Points: 450

kalau dah mahir, pakai satu fail saja untuk isi maklumat baru, simpan maklumat tersebut, edit maklumat sedia ada dan kemaskini pindaan tersebut dalam pangkalan data. tapi boleh pening woo..

jadi, buat 4 fail.

  1. form untuk isi maklumat baru
  2. fail yang mengandungi arahan php untuk simpan maklumat baru (guna arahan INSERT)
  3. form untuk edit maklumat (guna SELECT untuk panggil data dan ECHO untuk paparkan data dalam VALUE=""
  4. fail yang mengandungi arahan php untuk kemaskini data dalam pangkalan data (guna UPDATE dan WHERE id=

tips:
dalam form edit maklumat letakkan arahan INPUT TYPE="HIDDEN" NAME="ID" VALUE="<?php echo $row['id']; ?>"

slumber ajer
User offline. Last seen 2 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 03/02/2010
Points: 47

jobless wrote:

kalau dah mahir, pakai satu fail saja untuk isi maklumat baru, simpan maklumat tersebut, edit maklumat sedia ada dan kemaskini pindaan tersebut dalam pangkalan data. tapi boleh pening woo..

jadi, buat 4 fail.

  1. form untuk isi maklumat baru
  2. fail yang mengandungi arahan php untuk simpan maklumat baru (guna arahan INSERT)
  3. form untuk edit maklumat (guna SELECT untuk panggil data dan ECHO untuk paparkan data dalam VALUE=""
  4. fail yang mengandungi arahan php untuk kemaskini data dalam pangkalan data (guna UPDATE dan WHERE id=

tips:
dalam form edit maklumat letakkan arahan INPUT TYPE="HIDDEN" NAME="ID" VALUE="<?php echo $row['id']; ?>"

jobless,

saya dah buat form 1 dan form dua.

cuma saya tak pandai nak buat koding untuk form 3 dan 4. saya hantarkan kod bagi form 1 n 2 untuk tilikan jobless. yerr..

form 1 (masuk-data)

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Untitled Document</title>
</head>

<body>
<table width="300" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="1">
<tr>
<td><form name="form1" method="post" action="proses.php">
<table width="100%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="3">
<tr>
<td colspan="3"><strong>Insert Data Into mySQL Database </strong></td>
</tr>
<td>Nama</td>
<td>:</td>
<td><input name="nama" type="text" id="nama"></td>
</tr>
<tr>
<td>No Kad Pengenalan</td>
<td>:</td>
<td><input name="nokp" type="text" id="nokp"></td>
</tr>
<tr>
<td>Email</td>
<td>:</td>
<td><input name="email" type="text" id="email"></td>
</tr>
<tr>
<td colspan="3" align="center"><input type="submit" name="Submit" value="Submit"></td>
</tr>
</table>
</form>
</td>
</tr>
</table>
</body>
</html>

Kod untuk form 2 (Carian Data)(select)

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Maklumat Anggota</title>
</head>

<body>
<?php

$host
="localhost"; // Host name
$username="root"; // Mysql username
$password=""; // Mysql password
$db_name="koguru"; // Database name
$tbl_name="data"; // Table name

// Connect to server and select database.
mysql_connect("localhost", "root", "")or die("cannot connect");
mysql_select_db("koguru")or die("cannot select DB");
?>

<?php
mysql_connect
('localhost','root','123456');
mysql_select_db('koguru');
?>

<h2>Maklumat Anggota</h2>
<form method="post">
<table>
<tr>
<td>Masukkan No. KP (cth:801010115511):</td>
<td><input type="text" maxlength="12" name="nokp" /></td>
<td><input type="submit" value="Cari" /></td><td><input type=reset value=Padam name=nokp></td><td><a href="carian2nama.php"><input name="Submit" type="submit" value="Refresh" /></a>

</tr>
</table>
</form>
<?php
if (isset($_POST['nokp'])) {
   
$nokp = $_POST['nokp'];
   
$result = mysql_query("SELECT * FROM data WHERE nokp = '$nokp'");
    if (
mysql_num_rows($result) == 0) {
        echo
"<p>Maaf!! Nombor Kad Pengenalan <strong> $nokp </strong> Ini Tidak Wujud.</p>";
    } else {
       
$row = mysql_fetch_array($result);
       
?>

<table>
<tr>
<td>No Ahli:</td>
<td><?php echo $row['noahli']; ?></td>
</tr>
<tr>
<td>Nama:</td>
<td><?php echo $row['nama']; ?></td>
</tr>
<tr>
<td>No Kad Pengenalan:</td>
<td><?php echo $row['nokp']; ?></td>
</tr>
<tr>
<td>Jabatan/Sekolah:</td>
<td><?php echo $row['jabatan']; ?></td>
</tr>
</table>
<p>
  <?php
   
}
}
?>

</p>
<div align="center"><strong>Maklumat Pembiayaan <td><?php echo $row['nama']; ?></td></strong></div>
<table width="496" height="105" border="1" align="center">
                   <tr>
                     <td width="240"><p>
                       <?php
if (isset($_POST['nokp'])) {
   
$nokp = $_POST['nokp'];
   
$result = mysql_query("SELECT * FROM data WHERE nokp = '$nokp'");
    if (
mysql_num_rows($result) == 0) {
        echo
"<p>Tiada Data</p>";
    } else {
       
$row = mysql_fetch_array($result);
       
?>

                     </p>
                       </p>
                       <table>
   <?php
}

if ((int)
$row['segera'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Wawasan/Segera</td>
                           <td width="54"><?php echo $row['segera']; ?>
                           <div align="right"></div></td>
                         </tr>
<?php
}

if ((int)
$row['peribadi'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Peribadi</td>
                           <td width="54"><?php echo $row['peribadi']; ?></td>
                         </tr>
<?php
}

if ((int)
$row['pengguna1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Pengguna 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['pengguna1']; ?></td>
                         </tr>
<?php
}

if ((int)
$row['pengguna2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Pengguna 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['pengguna2']; ?></td>
                         </tr>
<?php
}

if ((int)
$row['pelancongan1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Pelancongan 1</td>
                           <td width="54"><?php echo $row['pelancongan1']; ?></td>
                         </tr>
<?php
}

if ((int)
$row['pelancongan2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Pelancongan 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['pelancongan2']; ?></td>
                         </tr>
<?php
}

if ((int)
$row['tanah1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Tanah 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['tanah1']; ?></td>
                         </tr>
<?php
}

if ((int)
$row['tanah2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Tanah 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['tanah2']; ?></td>
                         </tr>
                       </table>
   <table>
                         <?php
}
if ((int)
$row['insuran1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Insuran 1</td>
                           <td width="54"><?php echo $row['insuran1']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['insuran2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Insuran 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['insuran2']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['motosikal1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Motosikal 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['motosikal1']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['motosikal2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Motosikal 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['motosikal2']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['panel1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Panel 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['panel1']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['panel2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Panel 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['panel2']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['komputer1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Komputer 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['komputer1']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['komputer2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Komputer 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['komputer2']; ?></td>
                         </tr>
                       </table>
                       <table>
                         <?php
}

if ((int)
$row['barangkemas1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Barang Kemas 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['barangkemas1']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['barangkemas2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Barang Kemas 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['barangkemas2']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['khas1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Khas 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['khas1']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['khas2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Khas 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['khas2']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['kenderaan1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Kenderaan 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['kenderaan1']; ?>
                           <div align="right"></div></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['kenderaan2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Kenderaan 2 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['kenderaan2']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['umrahhaji1'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Umrah/Haji 1 </td>
                           <td width="54"><?php echo $row['umrahhaji1']; ?></td>
                         </tr>
                         <?php
}

if ((int)
$row['umrahhaji2'] != 0) {
?>

                         <tr>
                           <td width="166">Umrah/Haji 2:</td>
                           <td width="54"><?php echo $row['umrahhaji2']; ?></td>
                         </tr>
                       </table>
                       <table>
                         <tr>
                           <td width="166">Jumlah Potongan:</td>
                           <td width="54"><?php echo $row['']; ?></td>
                         </tr>
                       </table>
                       <p>
                         <?php
   
}
}
?>

                       </p></td>
                   </tr>
                 </table>
<p align="center">
  <input name="button" type="button" style="font-size: 8pt" onclick="history.go(-1)" value="  BACK  " />
</p>
</body>
</html>

Cuma masih mencari cari kod untu form 3 dan 4 (carian n edit)

does not have a status.
User offline. Last seen 38 weeks 4 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

gunakan basic knowledge jer.

kalau nak display value guna echo kan.

so dalam input tu

buat la macam ni

<input type="text" name="first_name" value="<?php echo $first_name?>" />

untuk search tuh sama je statement dia macam ko buat select.

bye-bye... kami dah dapat kerja
jobless's picture
User offline. Last seen 4 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 12/12/2009
Points: 450

firdausphp wrote:
jobless wrote:

kalau dah mahir, pakai satu fail saja untuk isi maklumat baru, simpan maklumat tersebut, edit maklumat sedia ada dan kemaskini pindaan tersebut dalam pangkalan data. tapi boleh pening woo..

jadi, buat 4 fail.

  1. form untuk isi maklumat baru
  2. fail yang mengandungi arahan php untuk simpan maklumat baru (guna arahan INSERT)
  3. form untuk edit maklumat (guna SELECT untuk panggil data dan ECHO untuk paparkan data dalam VALUE=""
  4. fail yang mengandungi arahan php untuk kemaskini data dalam pangkalan data (guna UPDATE dan WHERE id=

tips:
dalam form edit maklumat letakkan arahan INPUT TYPE="HIDDEN" NAME="ID" VALUE="<?php echo $row['id']; ?>"

jobless,

saya dah buat form 1 dan form dua.
cuma saya tak pandai nak buat koding untuk form 3 dan 4. saya hantarkan kod bagi form 1 n 2 untuk tilikan jobless. yerr..

form 1 (masuk-data)
.....
Kod untuk form 2 (Carian Data)(select)
.....
Cuma masih mencari cari kod untu form 3 dan 4 (carian n edit)

kita bercakap bahasa yang berbeza. hampa pura-pura faham kata-kata kami, tetapi hakikatnya tidak. kami kata no.1 form masuk data, dan hampa pun kata form 1 masuk data. okey, di sini kita sama walaupun form yang hampa tunjukkan tu ringkas, sedangkan maklumat banyak. bila tiba tang fail ke 2, iaitu fail yang mengandungi arahan php untuk simpan data dari form 1, hampa tunjukkan form carian. sepatutnya fail ke 2 (proses.php) tersebut ada sekurang-kurangnya arahan berikut;

<?php
$nama
= $_POST['nama'];
$nokp = $_POST['nokp'];
$email = $_POST['email'];
mysql_query("INSERT INTO data (nama,nokp,email) VALUES ('$nama','$nokp','$email')");
?>


tak pa, kita pi ke form 3 iaitu carian. form 2 hampa tu untuk carian dah ada, cuma tambah butang/link edit
apakah primary key hampa? kami anggap nokp. jadi link tu sepatutnya macam ni
<a href="editguru.php?nokp=<?php echo $row['nokp']; ?>">EDIT</a>

lepas tu, fail editguru.php mengandungi form dan input, untuk butiran yang hampa nak edit.

<?php
$nokp
= $_POST['nokp'];
$row = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM data WHERE nokp = '$nokp'"));
?>

<form method="post" action="editgurusave.php">
<table width="100%" border="0" cellspacing="1" cellpadding="3">
<tr>
<td colspan="3"><strong>Update Data In mySQL Database </strong></td>
</tr>
<td>Nama</td>
<td>:</td>
<td><input name="nama" type="text" id="nama" value="<?php echo $row['nama']; ?>"></td>
</tr>
<tr>
<td>No Kad Pengenalan</td>
<td>:</td>
<td><input name="nokp" type="text" id="nokp" value="<?php echo $row['nokp']; ?>"></td>
</tr>
<tr>
<td>Email</td>
<td>:</td>
<td><input name="email" type="text" id="email" value="<?php echo $row['email']; ?>"></td>
</tr>
<tr>
<td colspan="3" align="center"><input type="submit" name="Submit" value="Submit"></td>
</tr>
</table>
</form>

untuk fail ke 4, yang akan update data dalam database, hampa bagi dulu fail proses.php hampa kat sini

sebenagnya, sistem hampa ni nama apa? apa fungsi dia? maklumat dalam form carian tu banyak sungguh, maklumat pembiayaan tu sapa isi bila? dok-tak-dok terus boleh papar

slumber ajer
User offline. Last seen 2 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 03/02/2010
Points: 47

maklumat pembiayaan tu admin isi...
jadi maklumat pembiayaan tu sentiasa berubah. sebab tu perlu form edit.

ni form proses.php

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>proses</title>
</head>

<body>
<?php

$host
="localhost"; // Host name
$username="root"; // Mysql username
$password="123456"; // Mysql password
$db_name="test"; // Database name
$tbl_name="test2"; // Table name

// Connect to server and select database.
mysql_connect("localhost", "root", "123456")or die("cannot connect");
mysql_select_db("test")or die("cannot select DB");

// Get values from form
$name=$_POST['name'];
$nokp=$_POST['nokp'];
$noahli=$_POST['noahli'];
$umur=$_POST['umur'];
$email=$_POST['email'];
$jabatan=$_POST['jabatan'];
$jawatan=$_POST['jawatan'];

// Insert data into mysql
$sql="INSERT INTO $tbl_name(nama, nokp, noahli, umur, email, jabatan, jawatan)VALUES('$nama', '$nokp', '$noahli', '$umur', '$email', '$jabatan', '$jawatan')";
$result=mysql_query($sql);

// if successfully insert data into database, displays message "Successful".
if($result){
echo
"Successful";
echo
"<BR>";
echo
"<a href='masuk-data1.php'>Back to main page</a>";
}

else {
echo
"ERROR";
}

// close connection
mysql_close();
?>

</body>
</html>
saye budak baru belajar!!
User offline. Last seen 2 years 37 weeks ago. Offline
Joined: 02/02/2010
Points: 75

ini cotoh aku punye coding..
maaf la pasal macam serabut sikit..
aku buat asing2..pastu aku include kan dekat form "organisasi.php"..
tapi prosess dekat form lain..
jobless mesti paham..hehehe..

form baru..(organisasi_tambah.php)

<div id="content_inner">

<h2>Maklumat Organisasi</h2>

<p>
                <form action="../process/tambah_organisasi_process.php" method="post" name="update" >
                <table border="0">
                <tr>
                    <td>Nama Organisasi</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="nameC" id="nameC" value=""/></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Alamat Organisasi</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="addC" value="" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td></td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="addC2" value="" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td></td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="addC3" value="" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Postcode</td>
                        <td><input name="postcodeC" type="text" id="postcodeC" size="5" value=""/></td>
                        <td>Negeri</td>
                        <td><select name="negeri">
                        <option value="">--- please select ---</option>
                        <?php
                            $sqln
= "SELECT * FROM state ORDER BY state_name";
                           
$rslt = mysql_query($sqln);
                            while(
$row=mysql_fetch_array($rslt))
                            {
                       
?>

                            <option value="<?php echo $row[state_code]?>"><?php echo $row[state_name]?></option>
                        <?php } ?>
                        </select></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>No. Telefon</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="telC" id="telC" value=""/></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>No. Fax</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="faxC" id="faxC" value=""/></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Pegawai</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="contactPerson" id="contactPerson" value=""/></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>URL</td>
                        <td colspan="3"><input name="web" type="text" id="textfield12" value=""/></td>
                    </tr>
                </table>
               
                <input type="button" class="button" value="Balik" onClick="document.location.href = '../admin/organisasi.php?page=<?php echo $page; ?>'"/>
                <input name="submit" type="submit" class="button" value="Tambah"/>
                <input name="code" type="hidden" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Code]?>">
                <input name="page" type="hidden" value="<?php echo $page; ?>">
                </form>
                </p>
</div>

prosess die tambah data..(tambah_organisasi_process.php)

<?php
include "../include/config.php";
   
//open database
   
$Conn=ConnDB();
   
//$Conn->debug=true;

       
$sql = "INSERT INTO company(Company_Name,Company_Address,Company_Address2,Company_Address3,Company_Poscode,Company_Contact_Num,Company_Contact_name,Company_Fax_Num,url,state_code) VALUES('".$_POST[nameC]."','".$_POST[addC]."','".$_POST[addC2]."','".$_POST[addC3]."','".$_POST[postcodeC]."','".$_POST[telC]."','".$_POST[contactPerson]."','".$_POST[faxC]."','".$_POST[web]."','".$_POST[negeri]."')";//insert into table company all the user input.
       
$rsl = $Conn->execute($sql);//called database query
       
header("location: ../admin/organisasi.php");//go to senarai organisasi page.
   

?>

in form edit pulak..(organisasi_edit.php)

include "../include/config.php";
//open database
$Conn=ConnDB();
//$Conn->debug=true;

$sql_com="SELECT * FROM company WHERE Company_Code = '".$com."'";
$rs_com = $Conn->execute($sql_com);
//-------------------------------------

<div id="content_inner">

<h2>Maklumat Organisasi</h2>

<p>
                <form action="../process/organisasi_update.php" method="post" name="update" >
                <table border="0">
                <tr>
                    <td>Nama Organisasi</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="nameC" id="nameC" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Name] ?>"/></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Alamat Organisasi</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="addC" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Address] ?>" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td></td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="addC2" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Address2] ?>" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td></td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="addC3" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Address3] ?>" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Postcode</td>
                        <td><input name="postcodeC" type="text" id="postcodeC" size="5" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Poscode] ?>"/></td>
                        <td>Negeri</td>
                        <td><select name="negeri">
                        <option value="">--- please select ---</option>
                        <?php
                            $sqln
= "SELECT * FROM state ORDER BY state_name";
                           
$rslt = mysql_query($sqln);
                            while(
$row=mysql_fetch_array($rslt))
                            {
                       
?>

                            <option value="<?php echo $row[state_code]?>"<?php if($rs_com->fields[state_code]==$row[state_code])echo  'selected'?>><?php echo $row[state_name]?></option>
                        <?php } ?>
                        </select></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>No. Telefon</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="telC" id="telC" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Contact_Num] ?>"/></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>No. Fax</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="faxC" id="faxC" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Fax_Num]?>"/></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>Pegawai</td>
                        <td colspan="3"><input type="text" name="contactPerson" id="contactPerson" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Contact_name]?>"/></td>
                    </tr>
                    <tr>
                    <td>URL</td>
                        <td colspan="3"><input name="web" type="text" id="textfield12" value="<?php echo $rs_com->fields[url]?>"/></td>
                    </tr>
                </table>
               
                <input type="button" class="button" value="Balik" onClick="document.location.href = '../admin/organisasi.php?page=<?php echo $page; ?>'"/>
                <input name="submit" type="submit" class="button" value="Kemaskini"/>
                <input name="code" type="hidden" value="<?php echo $rs_com->fields[Company_Code]?>">
                <input name="page" type="hidden" value="<?php echo $page; ?>">
                </form>
                </p>
</div>

dan ini prosess nya..(organisasi_update.php)

<?php
include "../include/config.php";
   
//open database
   
$Conn=ConnDB();
   
   
$sql_comdate = "UPDATE company SET Company_Name = '".$_POST[nameC]."',Company_Address = '".$_POST[addC]."', `Company_Address2` = '".$_POST[addC2]."',Company_Address3 = '".$_POST[addC3]."', Company_Poscode = '".$_POST[postcodeC]."',Company_Contact_Num = '".$_POST[telC]."', Company_Contact_name = '".$_POST[contactPerson]."', Company_Fax_Num = '".$_POST[faxC]."', url = '".$_POST[web]."',  state_code = '".$_POST[negeri]."' WHERE Company_Code = $_POST[code] LIMIT 1;";//update table company
   
$Conn->execute($sql_comdate);//called database query

   
header("location: ../admin/organisasi.php?page=".$_POST[page]."");
?>
bye-bye... kami dah dapat kerja
jobless's picture
User offline. Last seen 4 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 12/12/2009
Points: 450

mula-mula hampa set siap-siap pembolehubah untuk host, username, password dan db_name. tapi lepas tu masa mysql_connect dan mysql_select_db, hampa bubuh direct value tu tanpa guna pembolehubah yang hampa set tadi. tak faham kami dengan sikap hampa yang tak cuba untuk memahami dengan benda yang hampa sedang lalui

beza masukkan maklumat baru dengan kemaskini maklumat ialah tukar arahan INSERT kepada UPDATE
$sql="UPDATE $tbl_name SET nama = '$nama', nokp = '$nokp' WHERE nokp = '$nokp'";

ni contoh saja, kami bubuh nama dan nokp. hampa bubuh la sampai habis, cuma asingkan setiap field tu guna koma

slumber ajer
User offline. Last seen 2 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 03/02/2010
Points: 47

ok tq.... sayer cuba yer jobless. maaf la kalau sayer banyak tanya, maklumlah. org baru beb.

bye-bye... kami dah dapat kerja
jobless's picture
User offline. Last seen 4 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 12/12/2009
Points: 450

kodikoko,

kami melihat 3 ciri bagus dalam koding hampa iaitu: penggunaan include, buat sub-folder dan banyak komen. sapa yang baru belajar php tu, elok study koding ni. dan tanya bila jumpa istilah yang tak difahami

tapi kami ada beberapa teguran, antaranya

  • echo 'selected' sepatutnya echo ' selected'
  • untuk poskod, kena ada maxlength="5"
  • sudahkah hampa menguji dengan tidak mengisi data tapi terus klik butang submit
  • uji pulak dengan alamat yang mempunyai single quotation mark dan double quotation mark


saye budak baru belajar!!
User offline. Last seen 2 years 37 weeks ago. Offline
Joined: 02/02/2010
Points: 75

terima kasih jobless kerana teguran..

jobless..

echo 'selected' sepatutnya echo ' selected'
->kenapa perlu ' selected'??

untuk poskod, kena ada maxlength="5"
->ouh..yang ini ak terlupa..nasib ko ingat kan..=)

sudahkah hampa menguji dengan tidak mengisi data tapi terus klik butang submit
->ak belum buat lagi yang ini..memang terfikir..kalau sudah buat aku bagi tengok..

uji pulak dengan alamat yang mempunyai single quotation mark dan double quotation mark
->nanti aku cuba dulu..

cara include ini aku dapat tau dari kawan aku..die yang buat..
ak nampak form die lebih kemas dan senang..
tapi ada masalah sikit aku rasa..aku kena bukak banyak form untuk ubah satu page..
sebenar nya '$sql_com' dalam organisasi edit itu bukan di situ..
'$sql_com' itu ada dalam form sql.php...dan aku include kan dia dlm form organisasi.php..
jadi..bila aku wat form organisasi.php itu aku kena bukak form sql.php untuk tengok mana satu sql dia..
heheheh..=)

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 21 weeks 6 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

oklah, kat ini ada satu skrip php simple.
tak perlu nak fikir medan apa nak tambah.
dia akan buat automatik

<html>
<head><title>Update</title>
</head>
<body>

<h1 align="center">Update</h1>
<!-- Mula - Tambah/Edit Borang -->

<form method="POST" enctype="multipart/form-data" action="link_ubah.php">
<hr color='#000000' size=5>
<table border=1 align=center>
<?
##############################################
include "db_buka.php";// buka pangkalan data #
##############################################
$pilihan=$_GET[pilihan];$carian=$_GET[carian];$myTable=$_GET[jadual];
//-------------------------------------------------------------------------------------------------------
$query  = "SELECT * FROM ".$myTable." WHERE ".$pilihan." = '".$carian."' ";

$result = @mysql_query($query) or die (mysql_error());
$fields = mysql_num_fields($result) or die("Num Fields Failed/ Nama Medan Takde");
$rows = mysql_num_rows($result);

// nak cari $rows
if ($rows=='0'): echo "<tr><td><font face=Wingdings size=5>L</font></td></tr>\r";

else: // kalau jumpa
while($row = mysql_fetch_array($result))
{ for ( $f = 0; $f < $fields ; $f++ )
{// masuk - mula
$name=mysql_field_name($result,$f);//$f==3 - nama
if ($f==3):$input="<textarea name='".$name."' rows='5' cols='60' id='canvas'>".$row[$f]."</textarea>";
else :$input="<input type='text' name='".$name."' value='".$row[$f]."' size='80'>";
endif; echo "<tr><td>$f-".$name."</td><td>".$input."</td></tr>\r";
}// masuk - tamat
}
endif; //tamat jika jumpa
//-------------------------------------------------------------------------------------------------------
?>
</table>
<table align=center><tr>
<td valign=middle>
<script type="text/javascript">edToolbar();</script>
<input type=password name="myPass">
<input type="submit" value="Simpan" name="simpan">
<input type="button" value="Gambar" name="gambar" onclick="return openPopup()">
<input type="hidden" name="jadual" value="<?=$myTable ?>">
<input type="hidden" name="carian" value="<?=$carian ?>">
<input type="hidden" name="pilihan" value="<?=$pilihan ?>">
</td></tr></table>
<script type="text/javascript">var edCanvas = document.getElementById('canvas');</script>
</form>
<!-- Tamat - Tambah/Edit Borang -->
</body>
</html>

dah send dia akan proses macam ini

<?php
##############################################
include "db_buka.php";// buka pangkalan data #
##############################################
$myTable=$_POST[jadual];$pilihan=$_POST[pilihan]; $carian=$_POST[carian];
//-------------------------------------------------------------------------------
$query  = "SELECT * FROM ".$myTable." WHERE ".$pilihan." = '".$carian."' ";

$result = @mysql_query($query) or die (mysql_error());
$fields = mysql_num_fields($result) or die("Num Fields Failed/ Nama Medan Takde");
$akhir=$fields-1;
//-------------------------------------------------------------------------------
########################################################################
$jadual_ubah = " UPDATE $myTable SET \r";
for (
$f = 0 ; $f < $fields ; $f++ )

$medan = mysql_field_name($result,$f);
if(!
get_magic_quotes_gpc())
{
$_POST[$medan]=mysql_real_escape_string($_POST[$medan]);}
$ubah.=($f==$akhir)?"$medan='$_POST[$medan]'\r" : "$medan='$_POST[$medan]',\r";
}
$ubah.= "WHERE ".$pilihan." = '".$carian."' ";    
########################################################################
$query=$jadual_ubah."".$ubah; //echo "<hr><pre>$query</pre><hr>";
$result = @mysql_query($query) or die (mysql_error());
//-------------------------------------------------------------------------------
header('Location:sukahatilaakaunakpimana.php');
?>
bye-bye... kami dah dapat kerja
jobless's picture
User offline. Last seen 4 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 12/12/2009
Points: 450

kodikoko,

di alam html, <option value="a" selected> ada space sebelum perkataan selected. jadi, bila echo dari php, patut ada space jugak la

firdausphp,

coding yang amin007 bagi tu, cuba hingga berjaya. jangan modify apa-apa. selagi gagal, terus bertanya dan berusaha. kalau tak faham lagi kenapa dia buat macam tu, tak pa. biag pi dulu. lepas coding tu berjaya berfungsi tanpa error, print dan tampal kat dinding. study perlahan-lahan. lukis rajah

semoga suatu hari nanti hampa akan lebih pandai dari amin007 dan boleh paste kat sini contoh coding untuk ikutan remaja masa depan

saye budak baru belajar!!
User offline. Last seen 2 years 37 weeks ago. Offline
Joined: 02/02/2010
Points: 75

jobless...
ooo...macam itu..
jadi kalau aku space kan awal2 boleh jugak kan?ke tak boleh?

<option value="a" <?php echo 'selected'; ?>>


atau

<option value="a"<?php echo ' selected'; ?>>
daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 21 weeks 6 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

kodikoko wrote:
jobless... ooo...macam itu.. jadi kalau aku space kan awal2 boleh jugak kan?ke tak boleh?
<option value="a" <?php echo 'selected'; ?>>
atau
<option value="a"<?php echo ' selected'; ?>>

rasanya buat macam ni boleh juga

<option value="a" <?='selected'?>>


atau

<option value="a"<?=' selected'?>>
does not have a status.
amiro's picture
User offline. Last seen 1 year 1 week ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 278

sebenarnya untuk form.php tu kita boleh buat untuk add dan edit.

proses dia cam ni je.. dalam form.php



<?php
if($_GET["op"]=="add"){
 
//set button
 
$submit = "Add";
}elseif(
$_GET["op"]=="edit"){
 
//set button
 
$submit = "Edit";
 
//query record
 
$sql = "SELECT * FROM tbl_table WHERE id='$_GET['id']";
 
$result = mysql_query($sql);
 
$row = mysql_fetch_assoc($result);

 
//full url
 
$url = "&id=$_GET["id"]";
}
?>

code ni letak dalam form.php kat atas sekali... dan adjust kat html tu...

ok adios

bye-bye... kami dah dapat kerja
jobless's picture
User offline. Last seen 4 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 12/12/2009
Points: 450

kodikoko,

kedua-duanya boleh, cuma kalau waktu bukan selected, dia akan jadi <option value="a" >
jadi buruk yang amat. sedangkan sepatutnya <option value="a"> tapi kalau orang view source la... he he he

kesannya? fail yang terhasil akan lebih satu byte untuk setiap kesilapan tersebut

firdausphp,

faham ke panduan oleh amiro tu? itu adalah cara untuk menggunakan satu form tapi boleh masukkan maklumat baru dan form tu jugak boleh digunakan untuk edit maklumat sedia ada. kalau tak faham, sabar saja la. kalau nak kan cabaran, cuba fahami dan cuba buat. hasilnya kerja koding jadi lebih cepat

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 21 weeks 6 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

ikutkan ada banyak cara nak buat nak add dan edit
yang penting tahu macam mana nak ambil data

kalau ikut konsep

<?php
$query 
= "SELECT * FROM ".$myTable." WHERE ".$pilihan." = '".$carian."' ";

$result = @mysql_query($query) or die (mysql_error());
$fields = mysql_num_fields($result);
$rows = mysql_num_rows($result);
$row = mysql_fetch_array($result)
?>

yang mana $query adalah sql yang ko buat
$result adalah keputusan yang mysql bagi
$fields adalah bilangan medan dalam sql ko
$rows adalah bilangan baris data dari sql ko
$row adalah array untuk setiap baris data

kenapa aku suka guna mysql_fetch_array???
sebab aku boleh panggil array ikut nombor atau nama array tu.
kalau aku malas nak fikir2 berapa medan yang ada, asal papar sudah
aku buat loop macam bawah ni

<?php
  
echo "<table border=1>\n"."<tr>\n";

   for (
$f = 0 ; $f < $fields ; $f++ )

   {echo
"<td>".mysql_field_name($result,$f)."&nbsp;</td>\n"; }

   echo
"</tr>\n";

   while(
$row = mysql_fetch_array($result))

   {
// mula papar

   
echo ($bil % '2'=='0')? "<tr bgcolor='#ffffe0'>" : "<tr>";

    for (
$f = 0 ; $f < $fields ; $f++ )

    {echo
"<td>".$row[$f]."&nbsp;</td>\n";}

    echo
"</tr>\n";

   }
// tutup papar

  
echo "</table>\n";
?>


kalau nak update dalam form, ada 2 pilihan
1) design dalam html dan letak kod php dalam input type
2) design dalam php dan letak kod html dalam php

kekangan dia, biasanya kalau nak update, biasanya melibatkan satu rekod sahaja
memandangkan $row aku isytihar sebagai array, aku kena pastikan yang sql aku buat
hanya menghasilkan satu baris data sahaja, kalau tak boleh jadi haru-biru

kalau kodikoko kata mana senang, susah nak cakap.
kalau dia suka sangat nak guna dreamweaver aku syor pilihan 1
sebab kat mod design nampak form dia wujud

pilihan 2 pulak kalau banyak sangat form nak kena buat
dan nak pilih satu sebagai standard.
boleh main salin/tampal atau copy/paste
cuma ubah pembolehubah sahaja

kodikoko, aku biasa guna notepad++, antara dreamweaver dan frontpage
aku lebih suka frontpage namun memandangkan office 2007 dah takde frontpage
jadi aku sangat kecewa sama itu bill gates huhuhu

sekarang mod design hanya dalam kepala aku sahaja.
sekali tengok kod php, dah boleh tahu paparan dia macam mana hehehe
aku guna deria ke-6

bye-bye... kami dah dapat kerja
jobless's picture
User offline. Last seen 4 years 26 weeks ago. Offline
Joined: 12/12/2009
Points: 450

soalan: nama field yang biasa digunakan adalah nama saintifik dan kadang-kala sukar difahami oleh manusia. jadi, macam mana nak tukar supaya nama sasterafik dipaparkan?

jawapan: gunakan array. lihat contoh berikut;

<php
$penuh = array('idsenarai'=>'ID Senarai', 'kumpulan'=>'Nama Kumpulan', 'nama'=>'Nama Ahli');
$result = mysql_query("SELECT * FROM senarai");
$fields = mysql_num_fields($result);
$rows = mysql_num_rows($result);
?>
<table border="1" style="border-collapse:collapse;" cellpadding="3">
	<tr>
		<?php 
		for ($f = 0; $f < $fields; $f++) {
			$nama = mysql_field_name($result,$f);
			echo '<th>'.$penuh[$nama].'</th>';
		}
		?>
	</tr>
	<?php 
	while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
		?>
		<tr>
			<?php 
			for ($f = 0; $f < $fields; $f++) {
				echo '<td>'.$row[$f].'</td>';
			}
			?>
		</tr>
		<?php 
	}
	?>
</table>
daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 21 weeks 6 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

jobless wrote:
soalan: nama field yang biasa digunakan adalah nama saintifik dan kadang-kala sukar difahami oleh manusia. jadi, macam mana nak tukar supaya nama sasterafik dipaparkan?

jawapan: gunakan array. lihat contoh berikut;

<php
$penuh = array('idsenarai'=>'ID Senarai', 'kumpulan'=>'Nama Kumpulan', 'nama'=>'Nama Ahli');
$result = mysql_query("SELECT * FROM senarai");
$fields = mysql_num_fields($result);
$rows = mysql_num_rows($result);
?>
<table border="1" style="border-collapse:collapse;" cellpadding="3">
	<tr>
		<?php 
		for ($f = 0; $f < $fields; $f++) {
			$nama = mysql_field_name($result,$f);
			echo '<th>'.$penuh[$nama].'</th>';
		}
		?>
	</tr>
	<?php 
	while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
		?>
		<tr>
			<?php 
			for ($f = 0; $f < $fields; $f++) {
				echo '<td>'.$row[$f].'</td>';
			}
			?>
		</tr>
		<?php 
	}
	?>
</table>

macam ni pun boleh juga

<php
$senarai_medan = 'idsenarai as `ID Senarai`, kumpulan as `Nama Kumpulan`, nama as `Nama Ahli` ';
$result = mysql_query("SELECT $senarai_medan FROM senarai");
$fields = mysql_num_fields($result);
$rows = mysql_num_rows($result);
?>
<table border="1" style="border-collapse:collapse;" cellpadding="3">
<tr>
<?php
       
for ($f = 0; $f < $fields; $f++) {
           
$nama = mysql_field_name($result,$f);
            echo
'<th>'.$penuh[$f].'</th>';
        }
       
?>

</tr>
<?php
   
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
       
?>

<tr>
<?php
           
for ($f = 0; $f < $fields; $f++) {
                echo
'<td>'.$row[$f].'</td>';
            }
           
?>

</tr>
<?php
   
}
   
?>

</table>
saye budak baru belajar!!
User offline. Last seen 2 years 37 weeks ago. Offline
Joined: 02/02/2010
Points: 75

jobless wrote:

kodikoko,

kedua-duanya boleh, cuma kalau waktu bukan selected, dia akan jadi <option value="a" >
jadi buruk yang amat. sedangkan sepatutnya <option value="a"> tapi kalau orang view source la... he he he

kesannya? fail yang terhasil akan lebih satu byte untuk setiap kesilapan tersebut

oh...macacm itu..tirima kasih jobless...
wah..hebat la korang jobless dengan amin..ada sahaja cara nak selesai kan msalah..
bagus..=)

does not have a status.
ann_na's picture
User offline. Last seen 2 years 46 weeks ago. Offline
Joined: 09/03/2010
Points: 90

hello,
saya nak tanya macam mana nak paparkan data yang lama dalam form semasa pengemaskinian dilakukan dengan menggunakan textarea..saya da panggil value tapi data tetap juga tak keluar...tolong ye... PuzzledPuzzled

ini contoh coding saya :

<?phpecho $tugas ?>">
does not have a status.
hafizul's picture
User offline. Last seen 1 year 29 weeks ago. Offline
Joined: 08/18/2009
Points: 332

ann_na, awak tidak digalakkan untuk hijack tread orang lain.
Sila buka tread baru.

Apa-apa pun saya cuba bagi jawapan bagi soalan awak.

Ini adalah cara letak value yang betul untuk textarea

<textarea><?php echo $tugas; ?></textarea>

Pastikan awak letak value tu seperti cara di atas.

Jika data tidak keluar juga. Cuba letak data secara manual untuk test.

<textarea>Hello PHP</textarea>


Coding is Poetry
van_schlaudraf's picture
User offline. Last seen 2 years 12 weeks ago. Offline
Joined: 05/07/2010
Points: 83

<textarea name="tugas"><?php echo $row['tugas'] ?></textarea>

does not have a status.
ann_na's picture
User offline. Last seen 2 years 46 weeks ago. Offline
Joined: 09/03/2010
Points: 90

terima kasih van_schlaudraf...awak berjaya membantu saya...and....hafizul...terima kasih kerana cuba membantu.. Smile

I'm noob
hymns's picture
User offline. Last seen 2 years 38 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 975

<textarea name="tugas"><?php echo htmlentities($row['htmldata']) ?></textarea>

untuk data melibatkan html