macam mana nak check field dalam query insert
14 replies [Last post]
does not have a status.
amiro's picture
User offline. Last seen 19 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 278

salam,

macam mana kita nak tahu value dia betul atau tidak dan macam mana kita nak check setiap field tu dan paparkan kesalahan tersebut.

<?php
$sql
= "INSERT INTO peribadi(\"nama\",\"umur\")VALUES('$_POST[nama]','$_POST[umur]')";
$result = pg_query($sql);
?>

sebagai contoh:

nama => ahmad
umur => saya <- kesalahan disini!

cam tu lah lebih kurang.. ada sapa2 boleh bagi penyelesaian

invalid status
mosfet83's picture
User offline. Last seen 12 weeks 8 hours ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 602

apa maksud 'value itu betul atau tidak'?
betul dari segi apa? teknikal atau nilai?

does not have a status.
amiro's picture
User offline. Last seen 19 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 278

dari segi type value. kalau type tu int, dia masuk char.. memang akan keluar error.

dan dia akan papar cam ni

nama=> ahmad
umur=> saya <- kesalahan disini.

cam tu la...

does not have a status.
User offline. Last seen 4 weeks 20 hours ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

ko takleh tgk db dia ke? ko buat coding so ko patut tahu field type dia

does not have a status.
amiro's picture
User offline. Last seen 19 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 278

memang boleh tengok sebab aku yang buat.

masalah sekarang ni aku nak paparkan kat page, field mana yang dia salah masuk value data. tu yang nak checking.

ada idea?

rasenye dah jumpe keje yg best ^_^
sword_ffx's picture
User offline. Last seen 1 year 7 weeks ago. Offline
Joined: 06/23/2011
Points: 176

oo nak validate ke.. pakai is_numeric($_POST[umur])

invalid status
mosfet83's picture
User offline. Last seen 12 weeks 8 hours ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 602

amiro wrote:

memang boleh tengok sebab aku yang buat.

masalah sekarang ni aku nak paparkan kat page, field mana yang dia salah masuk value data. tu yang nak checking.

ada idea?


entah, tak ada idea.
setakat ni validation aku buat sebelum insert statement lagi.
checking dekat php supaya sama dengan field type database.

does not have a status.
amiro's picture
User offline. Last seen 19 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 278

mosfet83 wrote:
amiro wrote:

memang boleh tengok sebab aku yang buat.

masalah sekarang ni aku nak paparkan kat page, field mana yang dia salah masuk value data. tu yang nak checking.

ada idea?


entah, tak ada idea.
setakat ni validation aku buat sebelum insert statement lagi.
checking dekat php supaya sama dengan field type database.

yup, yang tu memang boleh buat.. sekarang ni dalam query sebelum insert... kita kena check data field tu tak boleh masuk sebab apa..

rasenye dah jumpe keje yg best ^_^
sword_ffx's picture
User offline. Last seen 1 year 7 weeks ago. Offline
Joined: 06/23/2011
Points: 176

mysql_error()?

have move to python since 2009 ;-)
sy_hadri's picture
User offline. Last seen 1 year 4 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 105

mungkin ko nak dapatkan PostgreSQL punya error kot ?

does not have a status.
amiro's picture
User offline. Last seen 19 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 278

aku tak nak pakai mysql_error(); huuhuhh

rasenye dah jumpe keje yg best ^_^
sword_ffx's picture
User offline. Last seen 1 year 7 weeks ago. Offline
Joined: 06/23/2011
Points: 176

huhu tak prasan pg_query

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 9 weeks 19 hours ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

aku tak fikir kau boleh keluarkan type dari db
dan semak type data yang akan kau masukkan dari $_POST

contoh dalam kehidupan sebenar beranggan nak kereta canggih, tenaga elektrik lagi
pada hal jpj pun tak lulus2 sebanyak 6 kali (akulah tu hehehe)

kena lepaskan jpj baru boleh beli kereta canggih, betul tak? Big smile

jadi dalam php ada fungsi sedia ada untuk semak data $_POST jenis apa
rasanya is_...

cuma tak tahulah dalam db ada fungsi dalaman nak semak jenis data $_POST
mungkin kena guna

SELECT if (is_int($POST['umur']),'data betul','kesalahan disini. bukan nombor')

ini baru sql, belum ambil data 'kesalahan disini. bukan nombor'

does not have a status.
amiro's picture
User offline. Last seen 19 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 278

ok terima kasih semua terutama amin. logik dah dapat, coding pun dah siap.. harap berfungsi.. hehehe

adios

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 9 weeks 19 hours ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

wah sudah selesai ker?
boleh berkongsi tip? Big smile