PHP Meetup 2011 - PHP Framework Shootout
154 replies [Last post]
does not have a status.
User offline. Last seen 29 weeks 6 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 344

+1 untuk teras ampuh present zend framework...

come on - codeigniter kan famous, takan takda org nak present...

RoR drop je la camtuh heehe...

symphony... rasa tak ramai serious advocate kot...

169 characters remaning
User offline. Last seen 50 weeks 20 hours ago. Offline
Joined: 01/27/2010
Points: 45

Aku setuju ngan doubt. Aku rasa dapat 3 framework tu pon dah ok kot.
Pada aku, yang penting dalam framework ni, adalah seperti berikut:

  • macammana framework ni buat connection ke database, maybe ada yang boleh offer zero config?
  • macammana framework ni memudahkan pengguna untuk membuat query ke database, maybe touch skit active record implementation
  • penggunaan controller dan hubungkait dengan view

Aku rasa, yang ni pon dah cukop untuk permulaan. Maybe boleh series of events ke, ni kita consider part 1.

invalid status
mosfet83's picture
User offline. Last seen 29 weeks 2 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 602

Aku lebih cenderung untuk 5 framework, 4 PHP 1 non-PHP. Dengan anggapan event bermula 9 sehingga 4, ada 6 jam masa pembentangan dan 1 jam rehat. Cukup 1 jam seorang dan code presentation.
Buat masa ni yang dah ada volunteer Zend, CakePHP, PHPHyppo dan Django. Cadi cari seorang je lagi antara CI atau Symphony. Bukan ada sorang ke yang guna CI dalam ni? Ibanez? Aku ingat2 lupa la ...

CakePHP Trainer
User offline. Last seen 2 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 01/27/2003
Points: 408

ok aku amik CakePHP Laughing out loud backround music lagu iron maiden boleh Laughing out loud

I'm noob
hymns's picture
User offline. Last seen 2 years 21 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 975

bazet wrote:
ok aku amik CakePHP Laughing out loud backround music lagu iron maiden boleh Laughing out loud

Kalau bazet iron maiden, aku nak background muzik cromok >Smile

Sedang mencari pembangun PHP yang berpengalaman.
User offline. Last seen 1 year 37 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 06/28/2010
Points: 123

Apakah topik-topik yang perlu dibentang untuk setiap rerangka kerja?

keje :)
zam3858's picture
User offline. Last seen 39 weeks 22 hours ago. Offline
Moderator
Joined: 04/26/2003
Points: 382

aku rasa paling elok kita bagi freestyle je la. memudahkan presenter tunjukkan advantage/feature/approach framework masing2 dengan lebih mudah.

takde orang kata dalam shootout tak leh tunjuk gaya tembakan 'wanted' masing2. Wink

I'm noob
hymns's picture
User offline. Last seen 2 years 21 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 975

zam3858 wrote:

aku rasa paling elok kita bagi freestyle je la. memudahkan presenter tunjukkan advantage/feature/approach framework masing2 dengan lebih mudah.

takde orang kata dalam shootout tak leh tunjuk gaya tembakan 'wanted' masing2. Wink

Like!

does not have a status.
User offline. Last seen 21 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

Aku dan zam sekarang memanggil sukarelawan dari php.net.my untuk membentuk satu ajk untuk php meetup 2011. Bagi nama dekat sini nanti aku akan pm untuk tarikh perjumpaan.

kelebihan menjadi ajk meetup.
1. dapat masuk ke perkarangan mimos lebih awal dari orang lain.
2. dapat puji-pujian sekiranya meetup berjaya.

does not have a status.
apple's picture
User offline. Last seen 48 weeks 1 day ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 52

i like~~

Looking for freelance job...
User offline. Last seen 1 year 24 weeks ago. Offline
Joined: 03/03/2003
Points: 123

aku_tak_tau wrote:

Aku dan zam sekarang memanggil sukarelawan dari php.net.my untuk membentuk satu ajk untuk php meetup 2011. Bagi nama dekat sini nanti aku akan pm untuk tarikh perjumpaan.

kelebihan menjadi ajk meetup.
1. dapat masuk ke perkarangan mimos lebih awal dari orang lain.
2. dapat puji-pujian sekiranya meetup berjaya.


Insyallah aku join utk jadi AJK sukarelawan

invalid status
mosfet83's picture
User offline. Last seen 29 weeks 2 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 602

aku_tak_tau wrote:

Aku dan zam sekarang memanggil sukarelawan dari php.net.my untuk membentuk satu ajk untuk php meetup 2011. Bagi nama dekat sini nanti aku akan pm untuk tarikh perjumpaan.

kelebihan menjadi ajk meetup.
1. dapat masuk ke perkarangan mimos lebih awal dari orang lain.
2. dapat puji-pujian sekiranya meetup berjaya.

aku free sehingga 31 march jadi boleh la join dan bantu apa yang patut ... insya-Allah

I'm noob
hymns's picture
User offline. Last seen 2 years 21 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 975

doubt & zam baru lepas buat komplot meetup berdua kat sungai ramal Tongue

invalid status
mosfet83's picture
User offline. Last seen 29 weeks 2 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 602

hymns wrote:
doubt & zam baru lepas buat komplot meetup berdua kat sungai ramal Tongue

alahai sg. ramal, aku kat bangi je ... Sad(

does not have a status.
User offline. Last seen 21 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

hymns wrote:
doubt & zam baru lepas buat komplot meetup berdua kat sungai ramal Tongue

ye sampai aku pun dilupakan. Tongue

Sedang mencari pembangun PHP yang berpengalaman.
User offline. Last seen 1 year 37 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 06/28/2010
Points: 123

Baiklah. Masih perlu sukarelawan lagi? Biar saya bereskan isu makanan.

does not have a status.
apple's picture
User offline. Last seen 48 weeks 1 day ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 52

aku nak join2..
tp nak jadi ape ek???

does not have a status.
User offline. Last seen 29 weeks 6 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 344

apple: presenter !!!!! ni sepatutnya php framework shootout not circus parade hehe... apa ni selain dari php lagi ramai presenter dari php framework...???

rasa kena slash somes yang bukan php, kerana ini ada PHP dan hanya satu hari event, mana cukup masa...

Sedang mencari pembangun PHP yang berpengalaman.
User offline. Last seen 1 year 37 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 06/28/2010
Points: 123

Masih ada CodeIgniter dan Symphony. Boleh cuba belajar dan bentangkan salah satu.

does not have a status.
apple's picture
User offline. Last seen 48 weeks 1 day ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 52

doubt : saya nak belajar2 je dari sifu2 kat sini.......

does not have a status.
User offline. Last seen 21 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

first post updated.

Sedang mencari pembangun PHP yang berpengalaman.
User offline. Last seen 1 year 37 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 06/28/2010
Points: 123

Harap maaf. Saya masih berada di Pulau Pinang pada 12/02/2011.

Bolehkah Meetup ini ditunda ke hari Sabtu yang seterusnya (19/02/2011)?

keje :)
zam3858's picture
User offline. Last seen 39 weeks 22 hours ago. Offline
Moderator
Joined: 04/26/2003
Points: 382

can can. mmg kena cari date yg sesuai dengan semua presenter. presenter2 minta bgtau date mana *yg boleh* datang.

19 Feb
26 Feb
5 Mac
12 mac

does not have a status.
User offline. Last seen 2 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 73

First time nak join meetup ni.

Segan la takde sapa sini kenal saya, tapi dok tengok korang semua bersemangat, saya pun rasa bersemangat gak. Mungkin nanti saya dah reti sikit, boleh la present kot pasal CodeIgniter.

Sedang mencari pembangun PHP yang berpengalaman.
User offline. Last seen 1 year 37 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 06/28/2010
Points: 123

Saya boleh datang pada hari-hari berikut:

19 Feb
26 Feb
5 Mac
12 Mac

does not have a status.
User offline. Last seen 21 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

mkhairul wrote:

First time nak join meetup ni.

Segan la takde sapa sini kenal saya, tapi dok tengok korang semua bersemangat, saya pun rasa bersemangat gak. Mungkin nanti saya dah reti sikit, boleh la present kot pasal CodeIgniter.

datang jer

I'm noob
hymns's picture
User offline. Last seen 2 years 21 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 975

26hb adik aku kahwin. Sure x bleh. Lain2 ok.

Sedang mencari pembangun PHP yang berpengalaman.
User offline. Last seen 1 year 37 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 06/28/2010
Points: 123

Pembentang-pembentang lain pula? Bilakah kalian boleh menghadiri?

169 characters remaning
User offline. Last seen 50 weeks 20 hours ago. Offline
Joined: 01/27/2010
Points: 45

ermm.. 5 Mac cam ok kot... ada masa skit.. hehehe.. pasal 26hb dah tak bleh... huhuhu...

Looking for freelance job...
User offline. Last seen 1 year 24 weeks ago. Offline
Joined: 03/03/2003
Points: 123

bulan tiga aku agak bz.. anyway kalo free time tu insyallah aku join

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 4 weeks 4 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

hanya sekadar bertanya,

kalau buat banner macam ini, gempak juga

http://sembangprogramming.com/wp-content/uploads/2011/01/shootout.jpg

macam filem pulak huhuhu

cuma kalau boleh rokok tu ...

does not have a status.
User offline. Last seen 21 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

ok post updated.

insyaAllah akan buat pada 19/02/2011

aku & zam drop grails untuk memberikan laluan kepada satu presenter lain.

keje :)
zam3858's picture
User offline. Last seen 39 weeks 22 hours ago. Offline
Moderator
Joined: 04/26/2003
Points: 382

bump!

does not have a status.
User offline. Last seen 21 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

akan ada kelainan untuk meetup kali ini. itupun kalau yang dirancang menjadi la. ehehehe

CakePHP Trainer
User offline. Last seen 2 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 01/27/2003
Points: 408

Aku present video aja boleh Laughing out loud

does not have a status.
User offline. Last seen 29 weeks 6 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 344

aku_tak_tahu : apa yang lain?

bazet: kalau video tak panggil presentation ler...

I'm noob
hymns's picture
User offline. Last seen 2 years 21 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 975

oopsss 19 ngak boleh dong. adik aku nikah seh

does not have a status.
User offline. Last seen 29 weeks 6 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 344

hymns wrote:
26hb adik aku kahwin. Sure x bleh. Lain2 ok.

ler ko kata 26hb yang adik ko kawin , ke 19 ni ko lak kahwin... ler, tula aku cakap dah jangan banyak sangat freelance project, nanti sangkut ... Crazy

does not have a status.
User offline. Last seen 21 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

hymns wrote:
oopsss 19 ngak boleh dong. adik aku nikah seh

oit hari tu tak cakap.

zam kata memandangkan kitaorg risau tahap kesihatan ko. so ko takyah la pening-pening nak present. kitaorg drop je la phpHyppo. ehehehe

does not have a status.
User offline. Last seen 21 weeks 2 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

kelainan tu tgh berkira2 dekat bajet doubt. ehehehe

I'm noob
hymns's picture
User offline. Last seen 2 years 21 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 975

Nikah dianjak ke depan pulak. Aku rasa ade org yg bleh ganti. Hehe

does not have a status.
apple's picture
User offline. Last seen 48 weeks 1 day ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 52

nanti saya nak join lihat abg2 kat sini present boleh kan?? (dgn nada manja)

CakePHP Trainer
User offline. Last seen 2 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 01/27/2003
Points: 408

19th so far aku ok.

does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 29 weeks ago. Offline
Joined: 01/27/2011
Points: 2

Salam...php meetup ni sape yg leh join...saya nak join jadi listener boleh?....
Wink

does not have a status.
User offline. Last seen 29 weeks 6 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 344

open to everybody ...

does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 29 weeks ago. Offline
Joined: 01/27/2011
Points: 2

Smile ...terima kasih

CakePHP Trainer
User offline. Last seen 2 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 01/27/2003
Points: 408

bawak sekali lappy + external webcam...terus record Laughing out loud

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 4 weeks 4 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

19 hb ini dah final ya?
tak ada banner ker?

nanti orang sesat nak cari

does not have a status.
User offline. Last seen 29 weeks 6 days ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 344

Assalaamualaikum,

rasanya kan kalau tak boleh conform minggu ni, lebih baik alih pada tarikh seterusnya. Jika tidak rasa cam short notice,
terutama dari segi presenter, dan crowd.

Allahu'alam

I'm noob
hymns's picture
User offline. Last seen 2 years 21 weeks ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 975

doubt wrote:

Assalaamualaikum,

rasanya kan kalau tak boleh conform minggu ni, lebih baik alih pada tarikh seterusnya. Jika tidak rasa cam short notice,
terutama dari segi presenter, dan crowd.

Allahu'alam

Like!