Kira peratus
39 replies [Last post]
does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

macam mana aku nak kira peratus peningkatan markah bagi setiap matapelajaran..dalam database aku aku markah pertengahan dan akhir..

contohnya kalu pelajr A dpt markah BM pertenghan 40,peperiksaan akhir dia dpt 80...mcm mana aku nak kira peratus peningkatan pastu paparkn..
mcm mana yek...

does not have a status.
User offline. Last seen 35 weeks 1 day ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

jangan tanya mcm mana. cerita database ko mcm mana. bagi rumus matematik mcm mana. baru kitaorg boleh tolong pk kan code patut jadik mcm mana.

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

Dalam database aku ader table peperiksaan…field2 dalam table nie seperti dibawah..

ID(primary key),NoIC,Kelas ,JenisPeperiksaan ,MarkahBM , GredBM , MarkahBI , GredBI , MarkahSejarah , GredSejarah ,MarkahM3 ,GredM3 ,Markahsains ,GredSains ,MarkahIslamMoral ,GredIslamMoral ,Markahseni ,Gredseni ,Markahjasmani ,Gredjasmani ,JumlahMarkah ,Peratusmarkah ,Kedudukandalamkelas ,Kededudukandalamtingkatan ,kelakuan ,kedatangan ,ulasanguru ,pengesahanIbuBapaPertengahan ,pengesahanIbuBapaAkhir ,PeratusTingkatBM ,PeratusTingkatBI ,PeratusTingkatSejarah ,PeratusTingkatM3 ,PeratusTingkatsains ,PeratusTingkatIslamMoral ,PeratusTingkatseni ,PeratusTingkatjasmani

Dalam field jenispeperiksaan ader 2 iaitu pertengahan tahun dan akhir tahun..

biler markah pertenghan dan markah akhir dah masuk dalam database aku nak sistem otomatik generate peratus peningkatan

formula dia mcm nie
conth BM:-

PeratusTingkatBM=[MarkahBM (periksa pertenghahan) – MarkahBM (periksa akhir) ] * 100

conth BI:-

PeratusTingkatBI=[MarkahBI (periksa pertenghahan) – MarkahBI (periksa akhir) ] * 100

Sory lahh aku mmg baru dalm PHP nie…baru tgh merangkak lagi…harap korang dapat membantu..

Sorry lahh kalu aku menyusahkn korang..bantuan korang amatlahh dihargai..

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 18 weeks 3 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

sekarang ni kalau dalam table ko ada medan ic, markahBM_tghtahun, markahBM_akhirtahun, ko boleh kira terus dari database

mcm ni

$sql  = "
SELECT 
ic, markahBM_tghtahun, markahBM_akhirtahun,
(markahBM_tghtahun - markahBM_akhirtahun) * 100
as peratusanBM
 FROM $tbl_name WHERE NoIC='$NoIC' 
 ";

faham tak?
medan peratusan tak payah wujud
sebab kita boleh kira nilainya

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

skarang nie dlam databese peperiksaan aku cuma ader markahBM,..cuma membeza kn markah tu ialah ader medan pertenghan tahun dan akhir tahun...aku tak buat markahBM_tghtahun, markahBM_akhirtahun,..

NoIC,Kelas ,JenisPeperiksaan ,MarkahBM , GredBM ..

jenis peperiksaan tu yg membezakan markah tu samada pertenghan atau akhir..

mcm mana yek...

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

amin007,tolong aku lagi..nnt aku blanjer ko...hehehe Laughing out loud


<?php
$host
="localhost"; // Host name
$username=""; // Mysql username
$password=""; // Mysql password
$db_name="Final Projek"; // Database name
$tbl_name="peperiksaan"; // Table name
$NoIC=$_POST['NoIC'];
$JenisPeperiksaan=$_POST['JenisPeperiksaan'];

// Connect to server and select database.
mysql_connect("$host", "$username", "$password")or die("cannot connect server ");
mysql_select_db("$db_name")or die("cannot select DB");

$tengahBM="SELECT MarkahBM FROM $tbl_name WHERE JenisPeperiksaan='Pertengahan Tahun' AND NoIC='$NoIC'";
$resulttengahBM=mysql_query($tengahBM);

$akhirBM="SELECT MarkahBM FROM $tbl_name WHERE JenisPeperiksaan='Akhir Tahun' AND NoIC='$NoIC'";
$resultakhirBM=mysql_query($akhirBM);

$peratusanBM= ($resulttengahBM-$resultakhirBM)*100
?>

nie coding aku buat..tak tak berjaya ar..

aku nak paparkn peratus peningkatan untuk bagi stiap subjek..

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

lepas tu aku papar mcm nie..

<td><? echo $peratusanBM?></td>


daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 18 weeks 3 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

tak sangka pulak aku data ko buat mcm ni

ic, jenispeperiksaan
800, pertengahan tahun
800, akhir tahun

ok ni kod yg aku guna

################################################
include"buka_db.php";// buka pangkalan data 
################################################
$myTable=$_GET[jadual];

$NoIC = '80020';
$medan = "MarkahBM";
$cari1 = "JenisPeperiksaan='Pertengahan Tahun' AND NoIC='$NoIC' ";
$cari2 = "JenisPeperiksaan='Akhir Tahun' AND NoIC='$NoIC'";
$namaSQL[0] = "SELECT ".$medan." FROM ".$myTable." WHERE $cari1 ";
$namaSQL[1] = "SELECT ".$medan." FROM ".$myTable." WHERE $cari2 ";

echo "<hr>$namaSQL[0]<hr>$namaSQL[1]<hr>";

$result=mysql_query($namaSQL[0]);
while($row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}

$result2=mysql_query($namaSQL[1]);
while($row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}

$peratusanBM=($markah-$markah2)*100; 
echo " tghtahunBM=$markah; akhirtahunBM=$markah2; peratusanBM=$peratusanBM";

lepas tu pandai2 lah kembangkan

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

akhirnya kau berjaya gak buat..thanks amin007..ko mmg terbaik ar..



<?php
$host
="localhost"; // Host name
$username=""; // Mysql username
$password=""; // Mysql password
$db_name="Final Projek"; // Database name
$tbl_name="peperiksaan"; // Table name
$NoIC=$_POST['NoIC'];
$JenisPeperiksaan=$_POST['JenisPeperiksaan'];


// Connect to server and select database.
mysql_connect("$host", "$username", "$password")or die("cannot connect server ");
mysql_select_db("$db_name")or die("cannot select DB");

$cari1 = "JenisPeperiksaan='Pertengahan Tahun' AND NoIC='$NoIC' ";
$cari2 = "JenisPeperiksaan='Akhir Tahun' AND NoIC='$NoIC'";

//kira peratus peningkatan BM
$BMtengah="SELECT MarkahBM FROM $tbl_name WHERE $cari1";
$BMakhir ="SELECT MarkahBM FROM $tbl_name WHERE $cari2";
$result=mysql_query($BMtengah);
while(
$row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}
$result2=mysql_query($BMakhir);
while(
$row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}
$peratusanBM=($markah2-$markah);

//kira peratus peningkatan BI
$BItengah="SELECT MarkahBI FROM $tbl_name WHERE $cari1";
$BIakhir ="SELECT MarkahBI FROM $tbl_name WHERE $cari2";
$result=mysql_query($BItengah);
while(
$row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}
$result2=mysql_query($BIakhir);
while(
$row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}
$peratusanBI=($markah2-$markah);

//kira peratus peningkatan Sejarah
$Sejarahtengah="SELECT MarkahSejarah FROM $tbl_name WHERE $cari1";
$Sejarahakhir ="SELECT MarkahSejarah FROM $tbl_name WHERE $cari2";
$result=mysql_query($Sejarahtengah);
while(
$row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}
$result2=mysql_query($Sejarahakhir);
while(
$row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}
$peratusanSejarah=($markah2-$markah);

//kira peratus peningkatan Matematik
$M3tengah="SELECT MarkahM3 FROM $tbl_name WHERE $cari1";
$M3akhir ="SELECT MarkahM3 FROM $tbl_name WHERE $cari2";
$result=mysql_query($M3tengah);
while(
$row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}
$result2=mysql_query($M3akhir);
while(
$row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}
$peratusanM3=($markah2-$markah);

//kira peratus peningkatan Sains
$Sainstengah="SELECT Markahsains FROM $tbl_name WHERE $cari1";
$Sainsakhir ="SELECT Markahsains FROM $tbl_name WHERE $cari2";
$result=mysql_query($Sainstengah);
while(
$row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}
$result2=mysql_query($Sainsakhir);
while(
$row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}
$peratusanSains=($markah2-$markah);

//kira peratus peningkatan Islam MOral
$Islamtengah="SELECT MarkahIslamMoral FROM $tbl_name WHERE $cari1";
$Islamakhir ="SELECT MarkahIslamMoral FROM $tbl_name WHERE $cari2";
$result=mysql_query($Islamtengah);
while(
$row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}
$result2=mysql_query($Islamakhir);
while(
$row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}
$peratusanIslammoral=($markah2-$markah);

//kira peratus peningkatan Seni
$Senitengah="SELECT Markahseni FROM $tbl_name WHERE $cari1";
$Seniakhir ="SELECT Markahseni FROM $tbl_name WHERE $cari2";
$result=mysql_query($Senitengah);
while(
$row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}
$result2=mysql_query($Seniakhir);
while(
$row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}
$peratusanSeni=($markah2-$markah);


//kira peratus peningkatan Jasmani
$Jasmanitengah="SELECT Markahjasmani FROM $tbl_name WHERE $cari1";
$Jasmaniakhir ="SELECT Markahjasmani FROM $tbl_name WHERE $cari2";
$result=mysql_query($Jasmanitengah);
while(
$row = mysql_fetch_array($result)){$markah=$row[0];}
$result2=mysql_query($Jasmaniakhir);
while(
$row = mysql_fetch_array($result2)){$markah2=$row[0];}
$peratusanJasmani=($markah2-$markah);


$sql="SELECT * FROM $tbl_name WHERE JenisPeperiksaan ='$JenisPeperiksaan' AND NoIC='$NoIC'";
$result=mysql_query($sql);
while(
$rows=mysql_fetch_array($result)){
?>
does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

Amin007,

macam mana nak kira kedudukan student dlam klass..

conth mcm student A dpt nombor 1 dlam klass and stduent B nom 2

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

hym..

try ni... mana tau jalan...

$markah = array("1", "4", "32", "6");
sort($markah);
foreach ($markah as $k => $mark) {
$i++;
echo "Juara : $i mempunyai markah $mark
";
}

keje :)
zam3858's picture
User offline. Last seen 2 weeks 3 days ago. Offline
Moderator
Joined: 04/26/2003
Points: 383

aku suggest arsenalfc upah je amin as consultant based on hourly rate memandangkan amin dah kena fikir masalah2 yang sepatutnya arsenalfc fikirkan. amin pun ada system sendiri yg dia perlu fikirkan.

Smile

does not have a status.
User offline. Last seen 35 weeks 1 day ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

aku setuju dengan zam...final projek patut dibuat oleh diri sendiri. bukan asyik suh org tolong.

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

yer yer... aku dengan ini menyetujui kalian semua..

dengan itu, aku pun mengofferkan diri untuk menyiapkan project ini dengan bayaran tertentu..
berminat? boleh ym dengan saya...

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

aku kalu boleh nak buat sendiri..atleast aku belaja ar sikit tentang PHP nie..

aku cuma nak guideline korang..

nnt aku bg $$ saguhati kalu projek nie siap..nie janji aku...

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

bagus lah tu...usha dan terus berusha....

contoh kat atas tu boleh guide dah tu... Smile

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 18 weeks 3 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

consultant based on hourly rate???

menarik idea tu,
rasanya lebih sesuai berbanding
buatkan sistem untuk orang

bagi aku, nak buat sistem agak payah sikit
nak cari idea, masa dan sebagainya

kalau nak siapkan final projek,
ikutkan tak patut suruh orang lain buat
tuan punya badan goyang kaki

arsenalfc82 pun rasanya boleh kembangkan
banyak idea dari tip2 yg aku bagi
cuma dia ni tak kreatif sikit pasal
nak mulakan kod
tapi inovatif sikit kalau kod dah ada

amaida, rasanya ko boleh buat servis baru laa
selain buat websistem
iaitu ajar orang buat sistem,
ko cuma bagi garis panduan.
bagilah tip sikit,

satu kali bagi tip, kena RM 10 ringgit satu jam laa
8 jam 80 ringggit, banyak tu
tu baru sorang
kalau dua orang 160 ringgit

teringat aku pasal cerita dunia baru 3 semalam
buat cara Tajul, kutip duit buat tuision matematik

tapi arsenalfc82, aku pening tengok table ko
boleh pulak buat 1 ic dlm 2 row
yg beza jenis peperiksaan
nak tanya ko set primary key mcm mana? Laughing out loud

kalau nak bagi saguhati, ramai nak kena bagi
aku. amainda, zam3585, aku_tak_tahu, deeplin
jangan bagi cenderahati pulak Tongue

lagi pun tahun baru cina kan nak dekat
bagilah angpau yer
nak duit kertas warna merah
5 keping satu sampul,

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

primary key aku ID..

mcm mana yek amin..aku nak papar kn pelajar A nom=1 dalam klass..

bantuan ko amat diperlukan..heheheh

Laughing out loud

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 18 weeks 3 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

mcm mana ko nak kira siapa yg layak jadi No 1? berdasarkan $peratusanMataPelajaran? atau jumlah markahakhirtahun bagi semua mata pelajaran?

kena tahu juga mcm mana cikgu2 dulu
kira siapa yg layak jadi no satu?

jadi arsenalfc82, ko kena tanya cikgu ko
atau pensyarah2 ko mcm mana dia orang kira
siapa yg layak jadi no satu?

lepas tu, baru aku fikir mcm mana nak buat?
sebab aku tak tahu ko nak pilih siapa yg layak
jadi no satu ikut konsep apa?

does not have a status.
User offline. Last seen 35 weeks 1 day ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

kalau ikut aku laa kan... total semua markah dah boleh tentukan sapa no 1. kan kan kan? tapi aku rasa ko tak simpa total semua markah kan? so kalau untuk each subjek pakai sql jer dah dapat.

tapi kalau nak total ko kena totalkan dulu pakai php dan masukkan dalam array dan carik yang paling besar.

pesanan pihak penaja.

design database ikut sistem bukan ikut sesedap rasa

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

Jumlahmarkah dh ader dlm database..aku dah totalkn dah..sekarang nie aku cuma nak papar kn pelajar A nom "1"..

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 18 weeks 3 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

$query="select ic,jenispeperiksaan,jumlahmarkah,kedudukan from $tbl_name 
where JenisPeperiksaan='Pertengahan Tahun' 
order by JumlahMarkah desc";

$result = @mysql_query($query) or die (mysql_error()); 
$fields = mysql_num_fields($result) or die("Num Fields Failed/ Nama Medan Takde");
$rows = mysql_num_rows($result);

// nak cari $rows
if ($rows=='0'): echo "<legend><font color=blue face=Wingdings size=5>L</font></legend>\n";
else: // mula kalau jumpa
	echo "<table border=1>\n";
	echo "<tr>\n";// dptkan nama medan
	for ($f=0; $f<$fields; $f++)
	{  $name = mysql_field_name($result,$f); echo "<td>$f-".$name."</td>\n"; }
	echo "</tr>\n";
	
	$bil=1; while($row = mysql_fetch_array($result))
	{// mula papar 
		echo ($bil++ % '2'=='0')? "<tr bgcolor='plum'>" : "<tr>";

		for ( $f = 0 ; $f < $fields ; $f++ )
		{
		// nak susun kedudukan
		//$bil mula dari satu
		$papar=($f==4)? "$bil" : $row[$f];
		echo "<td>".$papar."</td>\n";
		}
		echo "</tr>\n";
	}// tutup papar 
	echo "</table>\n";
endif; //tamat jika jumpa
// tamat - cari $rows

ini ikutkan dia akan susun bilangan markah dari besar ke kecil
order by JumlahMarkah desc
$bil pulak akan paparkan no 1 hingga akhir
kalau markah sama, susah nak cakap

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 18 weeks 3 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

aku_tak_tahu cakap " kalau ikut aku laa kan... total semua markah dah boleh tentukan sapa no 1. kan kan kan? tapi aku rasa ko tak simpa total semua markah kan? so kalau untuk each subjek pakai sql jer dah dapat.

tapi kalau nak total ko kena totalkan dulu pakai php dan masukkan dalam array dan carik yang paling besar.

pesanan pihak penaja.

design database ikut sistem bukan ikut sesedap rasa"

aku sokong cakap aku_tak_tahu

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

pening...pening.....huhuhuhu

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

solution dia akan kuar selepas pening.... Wink

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

termasuk nie dah pening kali ker 10 dah nie..huhuhuhuh

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 18 weeks 3 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

laa, tak faham2 lagi ker?

konsepnya mcm ni

$query="select ic,jenispeperiksaan,jumlahmarkah,kedudukan from $tbl_name 
where JenisPeperiksaan='Pertengahan Tahun' 
order by JumlahMarkah desc";

jadi dari sini dia akan listkan
jumlahmarkah dari besar ke kecil

jadi mcm mana nak bagi no satu hingga last?
cuma setkan nombor aje
tu pasal aku buat mcm ni

$bil=1; while($row = mysql_fetch_array($result)) 
...
for ( $f = 0 ; $f < $fields ; $f++ )
        {
        // nak susun kedudukan
        //$bil mula dari satu
        // $f==3 maksudnya nak cari
        // medan kedudukan
        $papar=($f==3)? "$bil" : $row[$f];
        echo "<td>".$papar."</td>\n";
        } 
...

jadi hasilnya, ko akan lihat
nombor terpapar dari 1 hingga akhir Laughing out loud

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

AKU MASIH MECUBE BUAT KIRA KEDUDUKAN NIE BY noIc AND kelass..TP MASIH BELUM BERJAYA.. AKU RASA PART NIE YG PALING SUSAH...

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

:-/

bantuan...bantuan...

nie aku punye table scheme...


Database Final Projek - table peperiksaan running on localhost
# phpMyAdmin MySQL-Dump
# version 2.2.3
# http://phpwizard.net/phpMyAdmin/
# http://phpmyadmin.sourceforge.net/ (download page)
#
# Host: localhost
# Generation Time: Jan 24, 2008 at 11:35 PM
# Server version: 3.23.47
# PHP Version: 4.1.1
# Database : `Final Projek`
# --------------------------------------------------------

#
# Table structure for table `peperiksaan`
#

CREATE TABLE peperiksaan (
  ID int(20) NOT NULL auto_increment,
  NoIC int(20) NOT NULL default '0',
  Kelas varchar(20) NOT NULL default '',
  JenisPeperiksaan varchar(20) NOT NULL default '',
  MarkahBM varchar(20) NOT NULL default '',
  GredBM varchar(20) NOT NULL default '',
  MarkahBI varchar(20) NOT NULL default '',
  GredBI varchar(20) NOT NULL default '',
  MarkahSejarah varchar(20) NOT NULL default '',
  GredSejarah varchar(20) NOT NULL default '',
  MarkahM3 varchar(20) NOT NULL default '',
  GredM3 varchar(20) NOT NULL default '',
  Markahsains varchar(20) NOT NULL default '',
  GredSains varchar(20) NOT NULL default '',
  MarkahIslamMoral varchar(20) NOT NULL default '',
  GredIslamMoral varchar(20) NOT NULL default '',
  Markahseni varchar(20) NOT NULL default '',
  Gredseni varchar(20) NOT NULL default '',
  Markahjasmani varchar(20) NOT NULL default '',
  Gredjasmani varchar(20) NOT NULL default '',
  JumlahMarkah varchar(5) NOT NULL default '',
  Peratusmarkah varchar(5) NOT NULL default '',
  kelakuan varchar(10) NOT NULL default '',
  kedatangan varchar(10) NOT NULL default '',
  ulasanguru longtext NOT NULL,
  pengesahanIbuBapa longtext NOT NULL,
  PRIMARY KEY  (ID)
) TYPE=MyISAM;

#
# Dumping data for table `peperiksaan`
#

INSERT INTO peperiksaan VALUES (1, 80020, 'Damar', 'Pertengahan Tahun', '80', 'A', '80', 'A', '80', 'A', '80', 'A', '80', 'A', '80', 'A', '80', 'A', '80', 'A', '640', '80', 'Baik', '200/200', 'Memuaskan', 'telah semak');
INSERT INTO peperiksaan VALUES (2, 80020, 'Damar', 'Akhir Tahun', '70', 'B', '70', 'B', '70', 'B', '70', 'B', '70', 'B', '70', 'B', '70', 'B', '70', 'B', '560', '70', 'baik', '200/300', 'teruskan usaha', 'semak lagi');
INSERT INTO peperiksaan VALUES (3, 5844, 'Damar', 'Pertengahan Tahun', '40', 'D', '40', 'D', '40', 'D', '40', 'D', '40', 'D', '40', 'D', '40', 'D', '40', 'D', '320', '40', 'baik', '200/300', 'teruskan usaha anda', 'tgh');
INSERT INTO peperiksaan VALUES (4, 5844, 'Damar', 'Akhir Tahun', '75', 'A', '75', 'A', '75', 'A', '75', 'A', '75', 'A', '75', 'A', '75', 'A', '75', 'A', '600', '75', 'baik', '200/300', 'teruskan usaha anda', 'tgh');
INSERT INTO peperiksaan VALUES (5, 78945, 'Akasia', 'Pertengahan Tahun', '87', 'A', '45', 'D', '23', 'E', '12', 'E', '78', 'A', '78', 'A', '66', 'B', '77', 'A', '466', '58', 'baik', '200/300', 'bayk bermain dalam klass', 'tgh');
INSERT INTO peperiksaan VALUES (6, 7410, 'Akasia', 'Pertengahan Tahun', '90', 'A', '90', 'A', '89', 'A', '87', 'A', '78', 'A', '67', 'B', '45', 'D', '45', 'D', '591', '74', 'baik', '200/300', 'teruskn usaha', 'tgh');
INSERT INTO peperiksaan VALUES (8, 123456, 'Balau', 'Pertengahan Tahun', '56', 'C', '56', 'C', '56', 'C', '56', 'C', '56', 'C', '56', 'C', '56', 'C', '56', 'C', '448', '56', 'baik', '200/300', 'teruskan usaha and..jgn main2 dlm kalss', '');
INSERT INTO peperiksaan VALUES (9, 1425, 'Cengal', 'Pertengahan Tahun', '45', 'D', '32', 'E', '89', 'A', '45', 'D', '45', 'D', '66', 'B', '77', 'A', '45', 'D', '444', '56', 'Good', '200/300', 'Good', '');
INSERT INTO peperiksaan VALUES (10, 142578, 'Cengal', 'Pertengahan Tahun', '4', 'E', '23', 'E', '89', 'A', '67', 'B', '45', 'D', '45', 'D', '77', 'A', '5', 'E', '355', '44', 'Good', '200/300', 'Good', '');

    

bile search by NoIC and JenisPeperiksaan..dia akan papar kedudukan pelajar(NoIC) tu...samada nom 1 ke nom 2 ker atau seterusnya...kedudukan pelajar by kelas..

bantuan...bantuan...

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0


$result = "select * from peperiksaan order by JumlahMarkah DESC"; 
while($array=mysql_fetch_array($result))
{
  i++;
  ic = $array['NoIC'];
  echo "no $i ialah $ic";
  echo "<br>";
}

alahai...
awak paham tak maksud ORDER BY kat query tu??

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

aku faham yg ORDER BY tu...

dari list yg panjang tu mcm mana just nak papar rows yg ke 5 sahaja..

maksud aku just amik data yg rows ke-5 sahaja yg lain tu biar sahaja..

keje :)
zam3858's picture
User offline. Last seen 2 weeks 3 days ago. Offline
Moderator
Joined: 04/26/2003
Points: 383

guna sql 's LIMIT query...

SELECT *
FROM `myDumbTable`
LIMIT 4 , 1 

hmm.. aku suggest ko listkan semua masalah ko nak siapkan final project ko ni so kitaorang leh tolong jawab semua sekaligus. alang2 ko pun bukannya nak fikir sgt pun.

regards,
aku yg berlagak.

does not have a status.
User offline. Last seen 35 weeks 1 day ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

aku setuju dengan zam!

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

pehh giler berlagak siut zam3858 ,aku_tak_tau...

KALU AKU TAHU BUAT TAK DA AR TANYA KO !!!!..BAIK AKU TERUS BUAT..KECOH AR KO...

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

berlagak betul mamak ni.. ni anak beranak si pah la ning.. aku hangin tul ...

dah la org tolong.. tak reti nak terima kasih.. pahtu.. marah2 org yang tolong lak.

smd,
blok topik ni... X-( . nasib baik aku tak der kuasa... kalu ada.. aku dah gunakan kuasa kuku kaki aku.. huh

does not have a status.
apple's picture
User offline. Last seen 1 year 9 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 52

alamak lu arsenalFC ni.. hang ni period pe?? hang kalo tak pandai tu wat ar tak pandai,, orang ajar terima ar... ni pada aku hang yang berlagak.. bukan masyakat dalam topik ni >Smile

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

AKU MMG GILER BABI BERTERIMA KASIH KAT KORANG SMUA...JASA KORANG SEMUA MMG AKU TAK KAN LUPER PUNYER...

SORRY AR..KALU TERKASAR BAHASA...

"TERIMA KASIH SEMUA"...

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 14 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

apa ni beb.. lex aa.

yang nak angin semacam je ni kenapa?

kami pun tension gak dengan kerja kami.. tak der lak nak hangin2...

teringat pepatah dulu:-

sejauh mana kucing tu melompat, akhirnya turun ke tanah juga.

Smile

SMD
does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 47 weeks ago. Offline
Moderator
Joined: 10/16/2004
Points: 5

case closed.