IC Baru dan IC Lama
22 replies [Last post]
does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 1

hmm mcm ne ye nak ckp..

kalo dlm form carian tu nak input samada ic bru atau ic lama, kt kena create 2 table ke 1 table je?

cht db Maklumat, tbl Pekerja.

dlm tbl Pekerja tu ade nama, ic_baru, ic_lama, alamat.

x kan nak set 2 id primary?
x leh kan..

agak2 phm x ape yg aku merepek ni?
aku x reti sgt laa nak jelas kan mcm ne..
maklum laa bdk hingus lg..

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 17 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

cuba bagitau.. kau nak buat sistem apa sebenarnya...

explain biar jelas.. jadi kami akan bantu kalau kami paham yang kamu nak..

key

does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 1

Hehehe sbnr nye aku nak try blajar buat sistem semakan daftar pengundi.. malu nak terus terang plak.. tkt korang gelak kan.. sbb aku tgk website spr tu wat dgn asp..

so aku nak try blajar buat dgn php.

leh kate kan aku ni suke convert. mcm dulu try convert vb ke asp..

tp sparuh jln je blajar asp..
smpai sangkut sparuh jln, aku trus give up..
hahaha..

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 17 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

kalu cam tu.. kau kena tau apa kau nak buat.. pikir logik apa yang perlu ada...

tu je cara dia.. key.. yang penting.. apa2 hal.. logik.. logik logik

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 18 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

kene ader 2 field ker?kalu datang ic tentera/polis lak?ader 3 field la?buat 1 field je..varchar. pastu primary key wat field lain.cth id ker.id tuh wat primary key ngan auto increment

does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 1

trime kasih apple sbb ingat kan ic polis dgn tentera.. lgsun x terlintas yg diorg ade ic lain.. bkn mcm kt ni..

ok nati aku try wat dulu k..

kalo error, mintak tlg ye..

roger n out..

zaz! (ilmu trus ghaib)

keje :)
zam3858's picture
User offline. Last seen 5 weeks 6 days ago. Offline
Moderator
Joined: 04/26/2003
Points: 383

buat satu field nama 'id' pastu gunakan tu sebagai primary key.

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 21 weeks 5 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

ingat tadi nak jawap rupanya ramai dah bagi idea Laughing out loud tapi apalah susah sangat

kat form, pakailah satu textbox aje
utk ic lama dgn ic baru

dlm database
guna ic sbg primary key
memang data dlm tu tak standard
ic lama campor ic baru
tapi setiap ic unik kan
termasuklah ic polis dan tentera

pakai 2 medan mcm tak praktikal sangat
blajar buat sistem semakan daftar pengundi???
kenapa kita org nak gelak pulak :-/

does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 1

amin007,

kalo jd kan ic sbg primary, makne nye field id tu x yah buat ke?
kalo nak buat jgk field id tu, x yah wat auto increment laa?

sbnr nye aku konfius lg ni psl phpMyAdmin dgn SQL Server..

bleh terang kan skit x?
kalo x instal SQL Server x pe kan?
just pkai phpAdmin je kan?

skrg ni aku pkai Uniform Server..

@PHP Meetup 2011 - Framework Shootout #phpnetmy
User offline. Last seen 3 years 40 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 6

mana boleh takde sql server. habis tu database nak buat kat mana? phpmyadmin tu just sekadar php interface untuk access database, bukannya database on its own. tapi kalau kau dah install uniform server tu, rasanya dalam tu dah ada sql server, tapi aku tak confirm sebab aku tak pakai packages cam uniform server ni, aku lebih suka install satu-satu...apache+php+mySQL

does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 1

kalo ko instal satu2, mcm ne ko nak run kat pc lain? maksud aku mcm kt nak wat backup sblm format windows ke..

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 18 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

best approach dlm create table,

jgn gunekan primary key pade attributes yg boleh ubah format in future,

mcm ic ker, phone number ker, aper2 la,

buat field id dgn auto_increment and set as primary key.

fuelPHP....
echo_php05's picture
User offline. Last seen 2 years 2 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 151

aku setuju ngan idea sultan. kerana apa ..kalo logiknya...biar auto increment bg primary key id.sebab data yg penting merujuk pada ic je kan. Kena wat gunakan 3 field

gunakan case of if..else function la untuk trace@ search cam kat SPR nye system.

if (ic_baru = ada)
{
display info @maklumat pengundi
}

else if (ic_lama = ada)
{
display info @ maklumat pengundi.
}

else if(ic_polis or ic_tentera = ada)
{
display info pengundi.
}
else
record not found

# untuk menjadikan ia lebih efektif. Sila wat logik utk umur yg diblehkan mengundi berdasarkan tahun lahir.
# SPR punya manyak mengong...Org dh lahir 1889 pun leh ngundi. Patut la banyak pengundi hantu

X-( X-( X-(

does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 1

terime kasih sifu echo_php05..

1889?
hahaha x tau plak ade thn tu..
maklum laa x daftar mengundi dgn mengundi lg..
pdhal umur nak msuk 23 dah..

x minat nak mengundi pun..

echo_php05 ko undi mane?
hahaha jgn laa berahsia dgn ktorg..
ktrog pun nak tau ko sokong mane..
jgn2 afundi mawi x? kikiki

fuelPHP....
echo_php05's picture
User offline. Last seen 2 years 2 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 151

aku ngundi mana..tu rahsia la bai... Tongue sebab bukan ape...aku tak salahkan sapa2 ..nampak la benar programmer kat gov ni tak up to date code2 programming derang..kan elok kalo wat out source kat php members ni ..tul x ?

utk pengetahuan korang seme...umur minima utk mengundi di malaysia ialah 21 years old.

so logicnya

function umorBolehUndi(tarikh_lahir)
{ 
     umor_semasa =  tarkih_pengundian - tarikh_lahir 
     
     if(umor_semasa < 21)
{
      return  msgbox('taklayak mengundi..masih budak2..rekod x dijumpai')
}

else
{ retrun rekod_maklumat_pengundi}

}

#p/s : tambahan logik....kena ade related dengan pangkalan data jabatan pendaftaran negara..bagi rekod kematian (samada pengundi tu dah innalillah or not) ---> kena amik kira gak nih

X-( patut la byk hantu pun nk ngundi

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 21 weeks 5 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

suaji, kalau ko malas nak install pakai aje xampplite mudah alih lagi Laughing out loud

jadi kalau terjadi nya kemalangan
yg tak disangka pada pc ko tu
copy aje folder xampplite tu

auto increment bg primary key id???
kalau ko dah set ic sebagai primary key
kenapa perlu ada satu medan utk auto increment?

satu option lain
buat aje 3 table
satu ic baru
dua ic lama
tiga ....

tapi bagi aku satu medan dah cukup
situlah masuk ic lama, ic baru, ic polis
aku malas nak pening2
nak set 3 medan berasingan
semata2 nak masuk ic aje

bendanya tetap nama ic
cuma bentuknya macam2 aje
Laughing out loud

does not have a status.
User offline. Last seen 38 weeks 4 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

pesanan aku...jangan jadikan ic sebagai primary key. sok sok bila time nak ngedit data menangeh

http://twitter.com/phpnetmy
sameon's picture
User offline. Last seen 17 weeks 2 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/22/2002
Points: 168

aku sokong. Primay key perlu ada satu data yang tak mungkin akan berubah dan kalau boleh takde kene mengena dengan data dalam table tu. Maka auto increment adalah sesuai. IC mungkin akan bertukar , so dia still tak unique.

Cuba ko bayangkan semua table guna ic sebagai dia punya rujukan, kalau tiba2 tukar kepada IC baru, semua table kena tukar kepada IC baru. kalau semua table guna auto increment id dan unique maka tak perlu berubah.

does not have a status.
User offline. Last seen 5 years 18 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 0

nk tnyer,camner nk link database dari lman web?

daku kecewa tak boleh nak pos apa2 lagi ...
amin007's picture
User offline. Last seen 21 weeks 5 days ago. Offline
Pro
Joined: 08/16/2009
Points: 2050

kiranya payah juga nak seting ic baru dgn yg ic lama tapi tu pendapat masing2

contoh mcm kat opis aku juga
satu borang ada mcm2 maklumat penting
biasanya melibatkan
1)no_daftar+no_survey+np_est+no_region
2)no_siri
3)nama

kebiasaan pihak operasi luar guna no_siri
sebab dia pendek aje, ada 6 aksara
mudah nak ingat

prosesan pulak refer
no_daftar+no_survey+np_est+no_region
sebab dia digunakan di peringkat metologi,
subjekmeto, btm
seba dia unik

yg jadi masalahnya kalau nak kesan status
borang kalau ada masalah kat peringkat prosesan
paling tidak aku pakai nama
tapi paling susah kalau melibatkan no_est
dalam perangkaan, no_est ni mcm
cawangan laa

yg peningnya aku, sebab kena setelkan masalah ni

X-(

jadi terserah suaji nak buat mcm mana

untuk sitipah pulak
jangan laa masuk topik org lain
melainkan kalau apa yg anda nak tanya tu
berkaitan

tapi pasal soalan anda tu,
saya nak tanya
pernah dengar perkataan manual php tak?
kalau tak pergi
http://www.amin007.org/fail/website/
download PHP_Manual.chm
tak pun pergi
http://www.amin007.org/melayu/?link=pautan
pilih sekolah php
kat situ banyak tutorial

does not have a status.
User offline. Last seen 38 weeks 4 days ago. Offline
Moderator
Joined: 08/16/2009
Points: 1524

jawapan untuk sitipah google!!!!!!

does not have a status.
User offline. Last seen 3 years 33 weeks ago. Offline
Joined: 08/16/2009
Points: 1

kak tipah,

ko nak link database dr website mcm ne?
maksud ko website org lain ke website sdiri yg stand alone dlm pc kt?